FAQ

Allmänt

Vi på PackBud skapar effektiva och hållbara transporter. Vi förmedlar transport- och flyttuppdrag över hela världen med hjälp av ett nätverk av flera hundra kvalitetssäkrade Transportörer. Transportörerna kan på ett enkelt sätt maximera sina lastutrymmen vilket är positivt ur miljöhänseende. Du som transportköpare får hjälp på ett enkelt och smidigt sätt. 

Efter att du skapat din transportförfrågan, kan du få ett eller flera bud att ta ställning till. Om du vill så väljer du en Transportör som får i uppdrag att transportera dina saker. Du betalar till ett mellankonto hos oss. Vi håller inne på pengen tills dess att leveransen är utförd. 

 

Så funkar PackBud

 

Ibland ges möjlighet för dig som Beställare att endast göra en delbetalning till oss på PackBud. I dessa fall skall slutbetalning ske direkt till den Transportör som anlitats, enligt Transportörens villkor och anvisningar. Mer om betalningsalternativ finns att läsa här.

För att få reda på pris för din transport eller flytt så behöver du skapa en kostnadsfri förfrågan. Efter att du gjort det kommer du kunna få prisförslag från våra anslutna Transportörer. Vi lovar något typ av svar inom 24 timmar. 

Vill du få en prisindikation så kan du testa vår prisindikator där vissa typer av transporter finns som exempel. Klicka här för komma till vår prisindikator.

Vill du läsa mer om hur PackBud fungerar, klicka här.

Vi garanterar att du får något typ av svar genom PackBud inom 24 timmar, oavsett vad det är du vill få transporterat. Förutsättningen är dock att du angivit så pass detaljerad information så din förfrågan går att svara på. I vissa fall kan det behövas kompleterande information innan du kan få ett bud. I enstaka fall, på vissa sträckor förbehåller vi oss också rätten att inte alltid kunna lämna ett faktiskt pris, även om det är sällsynt.

Kontrollera så att du har skrivit in rätt mailadress eller användarnamn. Gällande ditt lösenord, var noga med att stora och små bokstäver samt eventuella specialtecken angivits på rätt sätt. Kommer du inte ihåg ditt lösenord så kan du skapa ett nytt genom att använda följande länk - Glömt ditt lösenord.

Kan du ändå inte logga in, kontakta oss på support@packbud.com eller ring oss på 010-1515095.

Alla Transportörer som ansluter sig till PackBud måste försäkra att de innehar giltiga tillstånd och erforderliga försäkringar. Vi gör också manuella stickprover för att säkerställa att transportörerna verkligen är de du utger sig för att vara.

Avbokningar & Reklamationer

Önskar du avboka en transport du bokat hos oss så behöver du både meddela Transportören och oss på PackBud. Vi rekommenderar att du både muntligen underrättar Transportören och via mail. Till PackBud behöver du skicka ett mail genom vårt formulär Kontakta oss.
För information om regler för avbokningar hänvisar vi till våra Användarvillkor, Del B, punkt 5. 

Vid eventuella reklamationsärenden, kontakta alltid den Transportör du anlitat. Skulle du ändå behöva bolla något med oss är du välkommen att höra av dig via vår Kontakta-oss-sida.

Betalning & Bokning

När du fått ett bud som du vill acceptera så klickar du på den gröna knappen "Acceptera Bud" intill budpriset. Du bekräftar genom att fylla i dina uppgifter samt uppgifter till personen på upphämtnings- respektive leveransplatsen. Har du inte alla uppgifter när du bokar transporten så kan du alltid ange dina egna uppgifter tills vidare. Betalningen görs med Visa eller Mastercard via vår säkra betallösning, i samarbete med Payex. Först efter att du betalat för transporten anses den som bokad. Efter att du gjort betalningen släpper vi alla uppgifter mellan dig och transportören så ni kan hålla en dialog direkt via telefon eller mail.

Kan du av någon anledning inte betala med kort så kan du föra över pengarna till vårt Swishkonto 123229953 alternativt till vårt Bankgiro 313-3402. Skulle du betala med Swish eller till vårt bankgiro, ange ditt Ordernummer som meddelande. Maila oss också på info@packbud.com så vi vet att du betalat till vårt Swishkonto eller Bankgiro.

Trygg betalningsmodell
Betalningen av transporten görs till oss på PackBud. Vi reserverar pengarna på ett tryggt mellankonto tills dess att leveransen är utförd. När leveransen är utförd ersätter vi transportören. För vissa transporter tillåter vi delbetalnings-möjlighet. I dessa fall sköts slutbetalningen direkt till transportören efter de villkor som transportören ställer.

Den som skapat en förfrågan och vill boka en transport betalar också för transporten, i förskott. Vi på PackBud ersätter transportören efter utfört transport- eller flyttuppdrag.

När du har betalat för den transport som ska utföras sammanställs en bokning som både du och Transportören kan ta del av. Bokningen finns tillgänglig både i "Mitt konto" på Sajten men kommer även skickas via e-post till den e-postadress du har registrerad i vårt system.

För att förhindra obehörig åtkomst och för korrektheten hos informationen använder vi oss av envägskryptering när känsliga uppgifter, såsom uppgifter om kreditkortsnummer, behandlas. Vår betalningspartner, PayEx Solutions, uppfyller de säkerhetskrav som är standard inom branschen. Standarden gäller för alla som handskas med betalningstransaktioner för betalkort och kreditkort.

 

Vill du veta mer? Läs vår integritetspolicy och våra användarvillkor här.

Du hittar kontaktinformation till transportören i bokningsbekräftelsen som du fått via mail. Du kan också hitta transportörens uppgifter inne på ditt konto på PackBud. För att komma till ditt konto så behöver du vara inloggad och klicka på "Mitt konto". Inne på ditt konto finns sedan länken "Bokade förfrågningar" där du kan hitta din bokning och länk till alla detaljer genom att klicka på ordernumret.

 

Bud & Kommentarer

Nej, du är inte tvingad att acceptera ett bud som inkommit. Du väljer helt själv. Däremot så brukar vi rekommendera att du som beställare svarar till transportören oavsett om du vill boka transporten eller inte.

Du går till din transportförfrågan. Enklast hittar du till dessa, när du är inloggad, via "Mitt konto". Därefter klickar du på "Acceptera bud" för det bud du vill acceptera. Du kommer därefter få göra en bekräftelse på din bokning som inkluderar och avslutas med själva betalningen för transporten.

Budgivningen på PackBud är dold, tills dess att en eventuell bokning görs av dig som beställare. Så snart en bokning görs släpps alla uppgifter mellan beställare och transportör, och ni kan fortsätta hålla en dialog direkt mellan varandra. Transportörer som varit aktiva på PackBud en tid har oftast omdömen från tidigare utförda transporter som du kan ta del av innan du bokar din transport.

 

För din trygghet så är alla transportörer på PackBud kontrollerade och godkända av oss.

När en transportör lagt ett bud eller kommentar till dig så får du dels ett mail och ett SMS (förutsatt att du angivit ett mobilnummer i ditt konto) med länk till bud-/kommentarstråden. I bud-/kommentarstråden kan du sedan svara till transportören. Du kan också hitta erhållna bud och kommentarer längst ner på din förfrågan.

Försäkringar

Transporter som bokas efter skapande av transportförfrågan är försäkrade enligt utförande Transportörs villkor.

Transporter bokade till fast pris är försäkrade enligt NSAB2015 förutsatt att eventuell skada noteras på fraktsedeln direkt vid mottagandet, och förutsatt att övriga av PackBuds allmänna Användarvillkor följs. I vissa fall kan man också teckna separata varuförsäkringar för sin transport.

 

Mer detaljerad information finns i våra Användarvillkor.

Medlemskap & Mitt Konto

Kolla först i ditt spamfilter, kanske har mailet hamnat där. Hittar du fortfarande inte något verifieringsmail, använd kontaktformuläret på vår Kontakta-oss-sida så ska vi göra allt för att hjälpa dig.

För att avsluta ditt konto, använd kontaktformuläret på vår Kontakta-oss-sida.

 

När du är inloggad går du till "Mitt konto" som du hittar i sidhuvudet på Sajten. Väl inne i ditt konto kan du utföra ändringar enligt dina önskemål.

Du kan antingen bli Medlem innan du laddar upp en transportförfrågan eller som ett sista steg när du laddar upp din förfrågan. Det kostar ingenting att bli Medlem. I sidhuvudet på Sajten hittar du länkar till "Skapa konto" och även "Logga in", för dig som redan har ett konto.

Paketering & Emballering

Vid bokning av transport efter skapande av transportförfrågan så gäller utförande Transportörs försäkringar. Klicka här för att ta del av olika tips kring paketering och emballering.

Vid bokning av transport till fast pris ingår att Transportören minst skyddar och emballerar godset med filtar, plast eller dylikt.

 

Skapa en transportförfrågan

Vill du få prisförslag på ett transport- eller flyttuppdrag? Vi på PackBud hjälper både privatpersoner och företag med fraktlösningar över hela världen.  

När du vill få något transporterat eller flyttat eller till att börja med vill få ett prisförslag
- Klicka på Skapa förfrågan.
- Du kan antingen skapa ett konto innan du laddar upp en transportförfrågan, eller som sista steg i din förfrågan. Vill du skapa ett gratis konto innan du påbörjar din förfrågan, gå till Skapa konto.

Det kostar ingenting tills du faktiskt väljer att anlita en Transportör via PackBud. När du väljer en Transportör betalar du överenskommet Transportpris samt en fast serviceavgift till oss, för närvarande 75 SEK inkl moms.

Så länge du inte bokat transport med en Transportör kan du när som helst både redigera och avbryta din förfrågan. Om du bokat transporten redan så finns det vissa saker du behöver tänka på. Läs mer om detta i våra Användarvillkor under Del B, punkt 5, Avbokningar. Du hittar våra Användarvillkor här och dessa måste du även acceptera för att kunna bli Medlem.

För att redigera din förfrågan
Om du redan är inloggad så hittar du en gul knapp "Redigera förfrågan" inne på din förfrågan, under kartan.
Om du inte är inloggad så kan du logga in inne på din förfrågan genom att klicka på rutan "Logga in för att redigera eller ta bort denna förfrågan". Därefter kan du redigera din förfrågan.

För att ta bort din förfrågan
Om du redan är inloggad så hittar du en röd knapp "Ta bort förfrågan" inne på din förfrågan, under kartan.
Om du inte är inloggad så kan du logga in inne på din förfrågan genom att klicka på rutan "Logga in för att redigera eller ta bort denna förfrågan". Därefter kan du ta bort din förfrågan.

Förfrågan ligger uppe till och med det senast angivna upphämtningsdatumet.

Försök först att ta reda på mått och vikt samt övriga detaljer som kan tänkas behövas för att transportörerna ska kunna lägga ett bud. Ett foto på det du vill få transporterat är också bra. Ju mer information de har, desto mer relevanta prisförslag kan du få. Skulle du inte få fram information om mått och vikt så kan du sätta ett streck i de rutorna när du skapar din förfrågan.